Waites Houses, London NW5


HOUSING  –  COMMUNITY PARTICIPATION

FEATURED IN THE ROYAL ACADEMY’S SUMMER EXHIBITION 2014

Landscape design for a new housing development, with a shared residents’ courtyard at the heart of the scheme, private gardens and shared garden spaces alongside the streetscape. The project replaces a 1970s development of 70 flats with 56 new homes including 40% family housing with private patios.

The landscape proposal was developed in collaboration with residents, who felt that the shared garden would be important way to bring people together and offer a place to enjoy outdoors and get to know each other.

FL_WAI_detaileddesignplans

The design transformed the initial idea for a central ‘green’ with paths around the edge. Instead the new design extended planted areas right up to the private garden railings, with paths linking directly from each garden gate. This idea was to bring the shared garden right up to each home so that everyone would experience its character more closely and have views of foliage even from inside. All the paths go through the garden and none around the edge of it. An oak-framed pergola with seating, leads to a flower garden. A larger terrace area offers a community space next to the community room and a playhouse for toddlers. Raised beds with currant bushes, beans and herbs were encouraged by enthusiastic gardeners amongst the residents.

formatted_waiteshouses_planting

Team: Pollard Thomas Edwards Architects

Client: Octavia Housing

Date: 2010 – 12, 2014-15